Mijn katten vechten (ineens) met elkaar
Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen spel en agressie. Als katten met elkaar spelen, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als er agressie bij komt kijken, is het zaak om direct in te grijpen. Hoe langer de onderlinge agressie duurt, hoe lastiger wordt om het probleem op te lossen.
Verschil tussen vechten en spelen
Als katten agressief zijn tegen elkaar, kan dat er hard aan toe gaan. Dit wil je dus liever niet. Maar wat kan een aanleiding zijn dat jouw katten (ineens) met elkaar vechten? En vechten ze wel of spelen ze misschien?
Je herkent het als katten met elkaar spelen wanneer de rollen wisselen. Dus de ene keer rent de een achter de ander aan, en het volgende moment is het andersom. De ene keer ligt de ene kat op zijn rug, de volgende keer de ander. Ze bijten elkaar zachtjes en de nagels zijn (meestal) ingetrokken. Ook maken katten die met elkaar spelen geen geluid. Zie je dat je katten naar elkaar blazen, grommen, miauwen of zelfs gillen, dan is het geen spelletje meer. Ook als er plukken haar in het rond vliegen en je ziet dat er nagels gebruikt worden, is echt het tijd om in te grijpen.
Waarom worden katten agressief?
Katten zijn gaan van nature ruzie liever uit de weg. Als een kat agressie vertoont, is dat omdat hij geen andere uitweg ziet. Een keer blazen of krijsen tegen de buurkat hoeft geen probleem te zijn. Het kan een signaal zijn van jouw kat naar de buurkat: ‘Hey, je komt in mijn territorium, ga weg.’ Als het daarbij blijft, is er niets aan de hand.
Het kan ook zijn dat je kat zich niet lekker voelt en ziek is. Hij voelt zich zwak en wil dan juist de andere kat uit zijn buurt houden. Als je kat ineens agressief is, naar jou of naar één van de andere katten, ga dan altijd eerst naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat je kat niet ziek is of pijn heeft.
Als katten echt met elkaar vechten, is het belangrijk dat je uitzoekt wat de aanleiding kan zijn om de agressie niet erger te laten worden.
Katten maken ineens ruzie?
Het kan zijn dat je twee (of meerdere) katten hebt, die altijd prima met elkaar door één deur konden en van de één op de andere dag ineens lelijk doen tegen elkaar. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als één van de katten naar de dierenarts/trimmer/pension is geweest en terugkomt. De kat ruikt dan anders en de thuisblijver(s) zien hem dan als indringer.
Een tip om dit te voorkomen kan zijn:
Hou de kat die terugkomt van het uitje even apart en omring hem met dekentjes van de andere katten. Wrijf ook even zachtjes met een eigen dekentje over zijn vacht; zo krijgt hij sneller zijn eigen geur terug. Introduceer de katten vervolgens weer rustig aan elkaar. Ook belangrijk is om de agressieve kat niet te straffen. Je kat snapt niet waarom hij gestraft wordt en het agressieve gedrag zal alleen maar erger worden.
Buurkat
Het kan ook zijn bijvoorbeeld een buurkat voor spanning zorgt. Stel: één van jouw katten ziet de buurkat door de tuin lopen en voelt daardoor territoriale spanning opkomen. Omdat hij binnen zit en de buurkat buiten is, kan hij geen actie ondernemen. Op dat moment komt jouw andere kat, zijn maatje, aanlopen en valt je kat zijn maatje ineens aan. Dit noemen we met een duur woord redirectie-agressie. Dit betekent dat de ene kat spanning opbouwt en dat afreageert op zijn maatje die toevallig langsloopt.
Dit heeft tot consequentie dat het maatje erg schrikt van het onverwachte gedrag van de andere kat. De verhouding tussen de twee katten kan ernstig verstoord raken door zo’n uitbarsting, zeker als dit vaker gebeurt.
"Spelende katten houden hun nagels meestal ingetrokken en bijten geremd (de kat bijt niet door)."
Katten het uit laten vechten?
Maar wat moet je als baasje dan doen als je katten ineens met elkaar vechten? Het hen samen uit laten vechten? Nee, dat is echt niet verstandig; het zal de ruzies alleen meer erger maken.
Het beste kun je de katten even een dag of twee uit elkaar halen en hen allebei tot rust laten komen. Als je de aanleiding hebt kunnen achterhalen, zoals bijvoorbeeld het zien van een buurkat, probeer die trigger dan zoveel mogelijk weg te nemen.
Als ze allebei weer ontspannen zijn, kun je ze voorzichtig weer van een afstand naar elkaar laten kijken. Zie je dat één van de katten staart naar de ander (fixeren), blaast of gromt, haal ze dan meteen weer uit elkaar en probeer het op een later moment nog een keer.
Blijven de katten lelijk doen tegen elkaar, dan is het raadzaam om een kattengedragsdeskundige in te schakelen. Het herintroduceren van katten die met elkaar hebben gevochten is niet eenvoudig en kan het best begeleid worden door een kenner.
Voorkomen agressie bij nieuwe kat?
Met de kennis van bovenstaande informatie, wordt het ook duidelijk waarom je een nieuwe kat heel rustig kennis moet laten maken met je andere kat(ten). Lees hierover meer. Als het namelijk fout gaat en ze gaan vechten, kan de verhouding dusdanig verstoord zijn dat dit een goede onderlinge relatie altijd in de weg blijft staan.