Mijn kat is bang voor mensen
Krijgt jouw kat de zenuwen van visite? Blaast hij naar bezoek, schiet hij onder de bank of vlucht hij naar boven? Katten kunnen om verschillende redenen bang zijn voor mensen of kinderen. Wanneer kun je spreken van afwijkend gedrag en wat kun je er aan doen?
Angst hoort erbij…
maar niet te lang
Een nieuwe kat kan zich in het begin wat angstig gedragen. Hij kan een schuilplekje gaan zoeken en vanuit daar langzaam zijn nieuwe huis gaan ontdekken. Laat je nieuwe kat zelf het tempo bepalen en geef hem voldoende tijd en ruimte om te wennen. Zelfs wanneer hij een aantal weken nodig heeft om helemaal te wennen aan de nieuwe situatie, is dit nog niet abnormaal. Het wordt een andere zaak wanneer jouw kat ook na een aantal weken angstig blijft en zich blijft verstoppen voor jou of de mensen om jou heen.
Plotselinge angst:
kan het pijn zijn?
Voordat je een kat als angstig bestempelt, is het goed om eerst andere oorzaken uit te sluiten. Wanneer jouw kat bijvoorbeeld aan mensen gewend is, maar ineens angstig gedrag vertoont, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus neem een plotselinge verandering in gedrag serieus en ga even langs de dierenarts. Misschien is er een medische oorzaak en heeft jouw kat hulp nodig.
Waar komt de angst vandaan?
Wanneer de kat een langere tijd (aantal weken) bang blijft voor mensen en je medische oorzaken hebt uitgesloten, dan kun je aannemen dat jouw kat inderdaad angstig is voor mensen. De oorzaken daarvan moet je zoeken in:
- Angstig karakter
Sommige katten zijn van nature nu eenmaal banger dan andere. We kunnen niet allemaal de dapperste zijn! - Slechte ervaringen
Het kan zijn dat jouw kat een angstige ervaring heeft gehad. Veel eigenaren weten niet precies waar hun kat vandaan komt en kunnen dus ook niet inschatten wat er in zijn verleden gebeurd is. Als het een kat is die ook buiten komt, kan er ook buiten iets naars gebeurd zijn. - Beperkte socialisatie
De socialisatie, de kat kennis laten maken met de wereld om hem heen, kent twee fasen. In de eerste fase, die van 3 tot 7 weken loopt, is het belangrijk dat kittens kennis maken met álles wat zich in een normaal huishouden afspeelt. Hoe vaker ze door (meerdere!) mensen worden vastgehouden en hoe meer contact ze hebben met andere huisdieren, des te socialer zullen ze zich ontwikkelen. In de periode die daarop volgt, van 7 tot 16 weken, kan alles wat geleerd is nog eens worden herhaald. Wanneer je jouw kitten in deze eerste weken van zijn leven niet voldoende kennis heeft gemaakt met andere mensen of kinderen, kan het voor een kat heel lastig blijven om zich op zijn gemak te voelen rond mensen.
Wat kan ik doen om mijn kat van zijn angst af te helpen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de angst te verminderen of zelfs weg te nemen, maar denk eraan: geduld is een schone zaak!
- Geef jouw kat de tijd om te wennen
Voor alle katten geldt dat ze moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Bereid je voor op de komst van jouw nieuwe kat door een rustige kamer in te richten met alles wat het dier nodig heeft: water, voer, voldoende speeltjes, een kattenbak en een plek waar jouw nieuwe kat kan slapen of schuilen. - Zorg voor verstopplekjes
Een angstige kat moet zich kunnen verstoppen. Als je kat niet geaaid of opgetild wil worden, laat hem dan. Zorg ervoor dat hij een aantal plekjes heeft waar hij naar toe kan als hij niet gestoord wil worden. De toegang naar deze plekjes moet altijd vrij zijn: houd deuren bijvoorbeeld open. Zo houdt jouw kat controle over zijn omgeving. - Wees geduldig
Het heeft geen enkele zin je kat te dwingen. Elke poging om je kat tot iets te dwingen zal averechts werken. Veel beter is het om je kat uit zijn schuilplek te lokken met iets lekkers, een beetje kattenkruid of een speelhengel. - Spreek de taal van jouw kat
Zorg dat je jouw kat nooit aanstaart, kijk weg of knipper vriendelijk met je ogen. Vraag jouw visite hetzelfde te doen. Loop nooit recht op je kat af, dat kan als dreigend worden ervaren, maak je juist zo klein mogelijk en probeer aanraking te vermijden als je ziet dat jouw kat bang of gespannen is. Maak langzame bewegingen en zorg ervoor dat jouw kat niet kan schrikken van plotselinge geluiden. Ook geur is enorm belangrijk, dus laat jouw kat eerst aan jouw hand of die van een ander ruiken.
Hulp nodig?
Merk je dat de angst van je kat niet minder wordt? Wacht dan niet te lang met het inroepen van professionele hulp want angst is een nare emotie.