Hond blaft veel, kan ik dat afleren?
Een hond die veel blaft wordt door de ene baas gezien als een fijne waakse hond, maar een andere baas kan het blaffen als ergernis ervaren. Waarom blaft een hond en kunt u er iets aan doen?
Situaties
- bij het passeren van een andere hond (uitvallen aan de riem);
- als hij alleen thuis is (verlatingsangst);
- als hij in de auto zit;
- als er visite komt;
- als er iets of iemand langs het huis loopt
In dit artikel gaan we in op de twee laatste punten: hond slaat aan bij deurbel of passanten.
Waarom blaft een hond bij aanbellen of passerende mensen?
Het geluid van de bel kondigt aan dat er iemand langskomt. Dat betekent dat de ‘gewone’ situatie verandert en bij veel honden veroorzaakt dat opwinding. Bij sommige honden is dat vooral positieve opwinding – ‘Ik krijg aandacht, knuffels’ maar bij andere honden ontstaat er negatieve opwinding – ‘wie komt mijn territorium binnen of ik vind het eng’. Beide vormen van opwinding uiten zich vaak in blaffen.
Hond is waaks
Hond blaft uit angst
Het kan ook zijn dat uw hond bang is voor de visite die binnenkomt. De deurbel heeft voor deze honden een negatieve lading: ‘er komen indringers aan, die moeten weg!’. Bij een bezoek van de postbode wordt het blafgedrag beloond: de postbode gaat namelijk na een blafsalvo weer weg. Visite blijft meestal langer en daarom kan de hond dan ook langer blijven blaffen; hij hoopt dat die indringer weggaat, want hij vindt het eng.
Blaffen bij aanbellen afleren
Het blafgedrag van uw hond is vaak af te leren of om te buigen naar ander gedrag. Het is belangrijk dat u een nieuw vast patroon gaat hanteren voor als er visite komt. Leer uw hond bijvoorbeeld in zijn mand te gaan liggen als de bel gaat. Beloon hem als hij daar netjes blijft en vraag uw visite de hond te negeren. Zeker een angstige hond, want zo ervaart hij dat de ‘indringer’ geen gevaar vormt en hij veilig is op z’n eigen plek.
STAPSGEWIJS BLAFFEN AFLEREN:
- Spreek een vast patroon af dat voor alle gezinsleden uitvoerbaar is; consequent zijn is belangrijk.
- Installeer een nieuwe bel. (Zeker als het ongewenste blafgedrag al lang vertoond wordt, kan het enorm schelen door de training te starten met een ander belgeluid)
- Vraag visite een paar keer aan te bellen, zonder dat daar een actie op volgt. Er komt niemand binnen. Start wel met de routine; bel gaat, hond naar zijn mand en krijgt beloning.
- Aanbellen, hond naar zijn mand, visite komt binnen, hond wordt genegeerd. Beloon uw hond in de mand.
- Als de hond dit goed onder de knie heeft, kunt u het met echte visite proberen.
Aanvullende tips om bovenstaand schema beter uit te kunnen voeren:
- Hang een bordje bij de deur met de tekst: ‘Even geduld, we zijn in training met de hond. Negeer de hond AUB bij binnenkomst’.
- Reageer zelf heel rustig als de bel gaat; uw spanning slaat over op de hond. Gaat de bel, neem dan de tijd om de hond rustig op zijn plek te leggen. De visite wacht wel even (dankzij het bordje bij de deur).
Hond blaft naar mensen die langslopen
De voorgaande stappen en tips zijn ook uit te voeren voor honden die blaffen als er iemand langsloopt. Telkens als er buiten iets gebeurt dat de aandacht van uw hond trekt, stuurt u uw hond naar de mand en beloont u hem direct. Het is bij dit probleem wel heel belangrijk dat u één stem-commando kiest waarmee je je hond wilt laten stoppen met blaffen. Dus bijvoorbeeld ‘stil’. Als u de ene keer boos z’n naam roept en de andere keer ‘stil’ of ‘nee’ zegt, raakt uw hond in de war.
U kunt uw hond het woord ‘stil’ aanleren. Neem een situatie waarin u zeker weet dat je hond gaat blaffen. Laat hem blaffen en geef het commando ‘stil’ zodra hij stopt. Beloon hem dan direct met u stem en wat te eten. Wanneer u deze handeling blijft herhalen, gaat uw hond na verloop van tijd begrijpen dat het woord ‘stil’ betekent dat hij moet stoppen met blaffen.
Lukt het niet? Of is je hond boos?
Krijgt u het blafgedrag van uw hond niet onder controle met deze tips? Overweeg dan een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Dit is zeker belangrijk als uw hond naast het blaffen ook agressie vertoont (gromt, uitvalt of bijt). Dan gelden er vaak andere adviezen.