Heeft mijn hond verlatingsangst?
Kan jouw hond niet alleen thuisblijven? Gaat hij dan direct blaffen of janken? Vertoont hij sloopgedrag of plast hij zelfs in huis? De kans bestaat dat je hond verlatingsangst heeft. Of is er een andere reden?
Is het altijd “verlatingsangst”?
Een hond die niet alleen thuis kan blijven heeft niet per definitie verlatingsangst. Het is dus eerst belangrijk om vast te stellen wat de reden is dat je hond liever niet alleen thuisblijft. Waarom kan mijn hond niet alleen thuis zijn? Laten we eerst eens kijken naar mogelijke andere oorzaken dan verlatingsangst.
Medische oorzaak
Weet je zeker dat je hond gezond is en geen medische ongemakken ervaart? Onzindelijkheid kan ook komen doordat je hond blaasontsteking heeft bijvoorbeeld. En als hij pijn in zijn lijf heeft, kan hij misschien minder lekker slapen. Deze ‘problemen’ zou je echter ook moeten zien als je thuis bent.
Verveling
Heb je een actieve of werkhond (bijvoorbeeld herdershond, jachthond), dan is het belangrijk dat je zeker weet dat de hond zich niet gaat vervelen als je weggaat. Als hij te veel energie heeft als hij alleen gelaten wordt, bestaat de kans op sloopgedrag of overmatig blaffen. Zorg dus dat hij goed is uit geweest en mentaal vermoeid is (hersenwerk, zoekspelletjes, opdrachten voor de baas of lekker gekluifd).
Prikkels van buiten
Is er misschien een reden van buitenaf waarom je hond veel blaft? Hoort hij geluiden, is er een hond/kat uit de buurt die langsloopt? Probeer te achterhalen (door het plaatsen van een camera bijvoorbeeld) op welke momenten je hond begint te blaffen of janken tijdens je afwezigheid en of daar een aanleiding voor is.
Verlatingsangst
Als bovengenoemde oorzaken zijn uitgesloten, kunnen we gaan kijken of jouw hond echt verlatingsangst heeft. Verlatingsangst, het woord zegt het al: je hond is angstig als hij alleen gelaten wordt. Dit komt veel voor bij honden die heel aanhankelijk zijn aan hun baas. Dus als je thuis bent, volgt de hond je overal, ook naar het toilet (dat noemen we ook wel schaduwen). Zodra het baasje weg is, stijgt het stressniveau bij de hond.
Waarom heeft een hond verlatingsangst?
Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem. Is dit vreemd? Nee, want een hond is een sociaal wezen, wat het überhaupt voor hem onnatuurlijk maakt om alleen thuis te zijn. In onze maatschappij verlangen we dit wel van onze honden.
Een hond is een roedeldier en is gedomesticeerd om in de nabijheid van mensen te zijn, samen te werken en samen te leven met de mens. Alleen zijn is onnatuurlijk gedrag voor de hond. Dat is goed te weten; nu kun je daar als baasje rekening mee houden.
Gevolg is probleemgedrag bij het alleen zijn:
- Je hond jankt.
- Je hond blaft.
- Je hond sloopt.
- Je hond probeert uit te breken.
- Je hond is onzindelijk.
Overigens hoeft het niet zo te zijn dat als een hond geen probleemgedrag vertoont bij het alleen-zijn, dat hij dan dus comfortabel is als hij alleen is. Veel honden ‘lijden’ in stilte. Pas als de hond gefilmd wordt tijdens de afwezigheid van de baas, wordt de angst soms pas geconstateerd. De hond slaapt niet, maar is constant actief aan het wachten op de baas. Als je hond als een blok in slaap na thuiskomst, is het aan te raden het gedrag tijdens je afwezigheid eens te filmen.
Is verlatingsangst te voorkomen?
Verlatingsangst kan vele oorzaken hebben, maar als je als baasje de tijd neemt om je pup heel langzaam aan het alleen zijn te laten wennen, kun je de kans op verlatingsangst zoveel mogelijk verkleinen.
Laat een pup dus niet de eerste nacht direct alleen. De pup begint dan uit onzekerheid en angst wat te piepen om zo het contact te herstellen. Dit is natuurlijk gedrag van de pup. Maar als baasje is je op het hart gedrukt om dit absoluut te negeren, omdat je ‘anders dit gedrag van de pup beloont’. Maar wat gebeurt er dan? Er komt geen reactie op de hulproep van de pup. Hij kan het contact niet herstellen en heeft geen controle over zijn omgeving, wat van nature stress oplevert. Het stressniveau van de pup stijgt alsmaar, hij wordt steeds angstiger. Uiteindelijk raakt hij uitgeput en valt in slaap. Als baasje denk je het nu goed gedaan te hebben…
Helaas, deze hond leert alleen dat hij de situatie niet kan controleren. Hij leert niet te wennen aan het alleen zijn ’s nachts, maar heeft enkel geleerd dat het niets uitmaakt wat hij doet. De angst of stress blijft.
Het is dus belangrijk om een pup zowel in de nacht als overdag stapsgewijs te leren alleen achter te blijven.
Is het oplossing om er een andere hond bij te nemen?
Om te voorkomen dat een hond alleen achter moet blijven, wordt er soms voor gekozen om een hond erbij te nemen. Samen met een soortgenoot voelt hij zich dan misschien minder alleen. Voor sommige honden werkt dat. Maar heel vaak werkt het niet; bij verlatingsangst heeft de hond vaak problemen met het alleen achterblijven zonder de eigenaar. Het maakt dan niet uit of er een andere hond aanwezig is. Er is zelfs een risico dat de andere hond ook gaat meedoen met blaffen of slopen.
Is verlatingsangst op te lossen?
Meestal wel, maar zeker als het een oudere hond betreft en afhankelijk van de geschiedenis van de hond, kan dit behoorlijk wat inzet van het baasje verlangen.
Je kunt eerst zelf proberen het alleen zijn weer heel rustig op te bouwen. Laat de hond alleen achter als hij voldoende beweging en uitdaging heeft gehad, geen honger heeft en relaxt en comfortabel is.
Maar het beste is om samen met een gediplomeerd hondengedragskundige een plan van aanpak op te stellen. Dan maak je grootste kans op slagen.