
- Niet meer trainen omdat het nu toch al december is
- Denken dat geluidstraining niet werkt voor je hond
- Geen medicatie meer willen geven omdat een vuurwerkpil angst vergroot
- Hond alleen laten (thuis of in pension)
- Jarenlang van alles uitproberen zonder stil te staan bij de oorzaken
Het is alweer december. De tijd van het jaar waar veel honden (maar ook andere dieren) last van de knallen hebben en eigenaren op zoek zijn naar dé methode om vuurwerkangst voor hun hond te verminderen. Opvallend is dat veel eigenaren elk jaar weer op zoek gaan naar een ander middel of trainingsadvies, omdat het gevolgde advies van vorig jaar niet of onvoldoende werkte. Vuurwerkangst is een vervelend gedragsprobleem. Een gedragsprobleem los je niet op door een pilletje, maar met een juiste combinatie van training en de juiste ondersteunende middelen. En wat dat is voor een individuele hond en welk einddoel je bereikt, hangt af van de oorzaken en uitingen van zijn of haar angst. Lees hieronder de 5 meest gemaakte fouten bij het omgaan met vuurwerkangst.
#1. Niet meer trainen omdat het nu toch al december is.
Ik hoor het steeds vaker in december; ‘je kunt vuurwerkangst alleen hertrainen als je op tijd begint’. Of: ‘je hoeft nu niet naar een gedragstherapeut te gaan, dat kun je beter na Oud & Nieuw doen’. Idealiter begin je inderdaad de training voordat het knallen buitenshuis start, zodat je de gewenning langzaam kan opbouwen. Maar dat wil niet zeggen dat je in december niets meer kunt leren aan je hond. Er zijn honden die je prima kunt trainen met knalgeluiden in de periode van december als je de juiste combinatie van training en ondersteunende middelen gebruikt.
#2. Denken dat geluidstraining niet werkt voor je hond.
Het gebruik van geluiden via CD of computer voor het hertrainen van angst voor geluiden is wetenschappelijk aangetoond als zinvol hulpmiddel. Echter dit hulpmiddel moet goed toegepast worden wil men vooruitgang behalen. Het is van belang om met verschillende geluiden te trainen, in verschillende ruimtes, en dit uit te breiden naar echte geluiden buitenshuis. Uiteraard moeten de geluiden passend zijn voor de angst die de hond heeft ontwikkeld. Reageert de hond niet op de geluiden uit de boxen? Dat kan juist goed zijn omdat er dan op hersenniveau gewenning is opgetreden. Reageert de hond nog wel op geluiden buitenshuis? Dan is er waarschijnlijk te weinig getraind met de overgang van ‘geluiden uit de boxen’ naar realistische geluiden buitenshuis.
#3. Geen medicatie meer willen geven omdat een vuurwerkpil angst vergroot.
Terecht is er aandacht voor ‘het pilletje wat de hond verlamt en de angst vergroot omdat het de geluidsgevoeligheid verhoogt’. Om verwarring te voorkomen, ik heb het hier over de werkzame stof acepromazine. Gelukkig zijn steeds meer hondeneigenaren hiervan op de hoogte. Helaas zijn eigenaren hierdoor ook ontmoedigd om angstremmende medicatie te geven aan hun angstige hond, omdat er gedacht wordt dat elk kalmeringsmiddel of angstremmend middel zo werkt. Het onthouden van angstremmende/kalmerende middelen aan een hond met hevige angst kan echt welzijnsverminderend zijn voor dat dier.
Wist je dat in veterinaire kringen al jaren discussie is of er wel echt bewijslast voor is, dat het vroeger veelgebruikte pilletje daadwerkelijk de geluidsgevoeligheid verhoogt? Verschillende gedragsdeskundige veterinairen/wetenschappers ontraden het gebruik op basis van hun eigen ervaringen (S. Heath, K. Overall, Horwitz, Hall). Maar veel onderzoek is er niet naar het effect van acepromazine op de geluidsgevoeligheid gedaan. Bij paarden is er een verhoogde schrikachtigheid en overgevoeligheid voor geluiden en licht beschreven. In een onderzoek bij luchttransport van honden werd beschreven dat het transport stressvol was voor de honden en dat het toedienen van acepromazine in die (minimale) dosering geen effect had op de fysiologische en gedragsmatige stressreacties. Wel goed onderzocht en gedocumenteerd zijn de bijwerkingen en onbetrouwbare orale opname in het lichaam van deze werkzame stof. Al met al blijft het zinvol om niet te kiezen voor het vroeger veel voorgeschreven ‘vuurwerkpilletje’ met de werkzame stof acepromazine. Maar, er zijn veel (en ook nieuwe) alternatieven die het welzijn van angstige honden kunnen verbeteren gedurende deze moeilijke maand. Zelfs de laatste weken in december als ondersteuning van training.
#4. Hond alleen laten (thuis of in pension).
Een angstige hond moet je niet alleen laten. Dat betekent dat je thuisblijft met de jaarwisseling, of de hond meeneemt op visite. Ook het verblijf in een vreemde omgeving kan de onzekerheid vergroten, dus daar moet goed over nagedacht worden. Het kan een overweging zijn om de hond in een pension te laten overnachten waar geen vuurwerk te horen is. Het is wel belangrijk om te checken of dat ook daadwerkelijk zo is, want op het platteland wordt ook vaak geknald (met buskruit of carbid). Het prettigst voor de hond is om sociale steun te kunnen krijgen van zijn eigenaar. Dus samen thuis, samen op visite, en als er gekozen wordt voor een pension; laat de hond daar al eens overnachten zodat het niet helemaal nieuw is.
#5. Jarenlang van alles uitproberen zonder stil te staan bij de oorzaken.
Vuurwerkangst is een van de meest voorkomende gedragsproblemen waarbij er zelf gedokterd wordt met trainingen, voedingssupplementen, stressverlagende producten en medicatie. In de gedragspraktijk zien we vaak dat eigenaren veel geld hebben uitgegeven aan middelen met de verwachting dat dit het gedrag vermindert. Om vervolgens te concluderen dat het weer niet werkte en de hond zijn of haar angst verder heeft ontwikkeld.
Welk middel geschikt is voor de hond, hangt af van de oorzaken. Zo worden honden op angstverlagende medicatie gezet terwijl ze niet angstig zijn, maar opgewonden of waaks. Of honden met hevige angst worden slechts op een voedingssupplement gezet, terwijl de angst extreem is omdat het ras geluidsgevoelig is en de hond ook een traumatische ervaring heeft meegemaakt met vuurwerk. Het verkeerd inzetten van zinvolle middelen betekent niet dat het middel niet werkt, het werkt alleen niet voor die hond. Vaak wordt niet de juiste combinatie van adviezen ingezet. De verwachting die we hebben van bepaalde middelen is ook onrealistisch; en helaas worden we hierdoor beïnvloed door de goede marketing van vele producten.
Hoe logisch is het dat we een gebroken kuitbeen kunnen behandelen met een paracetamolletje?
Meer weten?
Vragen? Neem voor vragen over vuurwerkangst gerust contact op met een Tinley-gedragstherapeut. Om oorzaken te achterhalen en adviezen op maat te kunnen geven, is een gedragsconsult nodig. Voor een algemeen advies met betrekking tot actuele middelen en adviezen, kan een telefonisch adviesgesprek volstaan. | ![]() Tinley Gedragstherapie CD met vuurwerk Geluidstraining met behulp van een CD of geluiden op internet kunnen een goede training zijn voor gewenning aan geluiden. Het volgen van een standaard training kan prima bij pups of volwassen honden die matige angst ervaren. Voor honden met hevige angst adviseren wij op maat gemaakte training in combinatie met ondersteunende middelen; een samenwerking tussen gedragstherapeut en dierenarts is dan belangrijk. |